ISAKS LIVSTIPS

Hur kommer det sig att vi lever i ett land där alla förutsättningar för lycka och välmående finns. Men där statistiken visar precis tvärtom - att vi mår allt sämre.

Nedan kan du läsa om Isaks livstips för att vara snäll mot sig själv & andra för ett starkare liv.

1. DU ÄR DIN EGEN MEDICIN

Det är lätt att känna en ständig hälsostress i ett samhälle, där vi dagligen omger oss av gifter från olika håll. Vi får veta att vår livsstil skapar våra livsstilssjukdomar, men samtidigt kan det kännas omöjligt att uppnå alla riktlinjer och rekomendationer som experterna påvisar. Vår luft, vår jord och våra hav är förorenade, strålning ifrån sol och teknik omger oss ständigt och det finns knappt någon mat som inte potentiellt skulle kunna innehålla cancerogena ämnen. Som en hälsomoteverad person, som jag och fler och fler blir eller vill bli, så är det lätt att bli paralyserad av alla råd och rekomendationer. Men ge inte upp. Ta ansvar för din hälsa och ditt liv, men du måste vilja och du måste välja. Hälsa och välmående är ingenting som kommer på ett silverfat. Varje dag måste du göra dina val, som går i linje med hur du vill må.

Du kan läsa mer hur Isak lever och vad han äter för ett längre och hälsosammare liv här.

2. LIVET ÄR EN BALANS

Tiden är stor. Livet är en evig balansgång mellan gamla och nya minnen och utgör det som blir vår historia och det som blir vår framtid. Balans är det svåraste för en människa att lära sig.Vi behöver både skratt och gråt, medgång och motgång, ljus och mörker för att kunna leva och dansa vidare på livets tidslinje. Det är fruktansvärt att veta att sorg kommer att drabba en, men med en vetskap om att glädje, med störst sannolikhet, kommer därefter. "Felet" som vi kan göra är att inte be om hjälp. Frågan är inte om fler hinder kommer - för de kommer. Men det viktiga är hur vi tar oss över dem och att du lärt dig från tidigare problematik. Ju oftare något händer ju starkare kan du se på nästa händelse och då kanske det inte blir lika obehagligt nästa gång. Att leva handlar inte om att bara se glädje och ignorera problem. Det är av fel livspedagogik. Det handlar om att hänga med i det eviga ekorrljulet och att inte skapa ringarna på vattnet, efter dina sorjetårar. Upptäck att du kan skapa ringarna på vattnet av tårar gjorda av glädje.

3. INGEN VET NÄR DEADLINE ÄR

Tiden är oberäknelig och bestämmer start och slut på allt här i livet. Hur klyschigt de än må låta, så är det otroligt viktigt att fånga dagen. Och om det nu är en sådan klycsha, som alla fnyser åt för att den sägs vara så självklar - hur kommer det sig då att så många inte lever efter den? Om du skulle skriva en lista på saker du skulle vilja fylla dina dagar med, och sedan en lista på de saker du faktiskt gör om dagarna, hur mycket skulle listorna skilja sig åt? Det kan handla om att ta en paus på en bänk på väg till affären, eller avbryta arbetsdagen med att gå ut och ta en längre lunch med någon du tycker om. Släng bort mobilen och var med dina barn. Att få fånga dagen och njuta av att vara vid liv och inte känna tidens tickande stress må vara självklar - tills den dagen du inser att du kanske inte får fler dagar eller mer tid.

4. VI ÄR ALLA VIKTIGA FÖR NÅGON

Vi människor är flockdjur och vi vill instiktivt följa varandra.Varandra är det viktigaste vi har. Men kom ihåg att den som har flest följare och anhängare i sina fotspår behöver inte ha rätt för det. Även om vi hoppas på att den har "rätt". Du har alltid någon som ser upp till just dig och som vill följa din väg. Det kan vara ditt syskon, ditt barn, din granne, din bästa vän, kanske din chef eller din auktoritära morfar som släpper på sina invanda vanor. Någon måste alltid vara först med att prova nya, osäkra och oprövade stigar. Kom ihåg att varje gång du har tänkt och undrat "varför inte någon har gjort det där före dig?", så ska du komma ihåg att du faktiskt är just den där "någon" och kan trampa upp en ny spännande väg. I framtiden kommer du kanske att tackas för att du vågade.

5. VARJE DAG SKA VARA SOM EN FREDAG

Många människor går genom hela livet i en ständig väntan på att det ska bli fredag. Eller semester, skollov eller bara hoppas på att mötet ska ställas in. Vi låter livets dagar passera, samtidigt som vi hela tiden riktar blicken endast framåt, istället för att göra varje dag till en fredag och se vad som finns för roligt just här och nu. Vi känner ständiga"måsten", uppbyggt av regler och normer som vi själva och mänskligheten skapat. I arbetslivet ser vi en efter en smälla i den berömda väggen, i jakten på den perfekta tillvaron, uppbyggt på förhoppningen om att äntligen lyckas. Många av oss lever nära kanten, men det krävs inte mycket för att tippa över. Ingen kommer att tacka dig för att du jobbat ihjäl dig, och speciellt inte du själv. Fråga dig själv - "måste jag verkligen göra det här nu? Eller kan jag vänta till imorgon då jag kan göra det bättre och är mer utvilad?"Vem sätter reglerna i ditt liv?

6. VI ÄR ALLA BARN

När man frågar ett barn vad den skulle vilja bli när den blir stor så är alternativen oändliga. Statsminister, astronaut eller kanske drömmen är att bli en vampyrprinsessa på månen? Det är inte främmande för ett ungt liv att drömma sig bort och leva i en fantasi som för dem kan bli verklig. En vuxen bemöter i många fall barnet med att skratta lite åt ambitionen. Kanske i uppriktig tro och glädje. Men allt för många skrattar på ett hoppdödande och trolöst sätt och säger "vi får se vad du gör om 20 år". Pratar man sedan med barnet som vuxit upp, har sällan drömmarna uppfyllts och vägen har ofta förändrats och helt dött ut. Frågan är var drömmarna tog vägen och varför barnatron försvann. Kanske var det för många på vägen som tog hoppet om framtiden ifrån dem eller föjde med grupptrycket och gick på samma gamla väg frammåt som alla andra?

7. LIVET ÄR ETT STORT ÄVENTYR

Livet är uppbyggt av små spännande dolda saker i det vardagliga livet, som så många lätt kan missa. Vi är så fokuserade, kanske stressade, att komma fram till målet att resan dit inte upplevs till fullo. Den kanske rent utav ses tråkig och inte observeras alls. Vi glömmer lätt glädjen med att uppleva resan till semestern, resan ifrån hemmet till jobbet eller kanske bara vägen från sängen till badrummet? "Å vad fint solen skiner på mitt trägolv" eller " När jag satte mig på bänken utanför arbetet så såg jag hur blomorna växt lite till". Stanna upp och njut av vad du kanske kan få se på vägen. Det är en sån fin och enkel lycka. Och sen har du glädjen med att förgylla någons dag med att berätta om vad du kom på, sett eller hittade. Glöm bara inte bort att själv vara den som lyssnar på andras äventyr också.

8. ALLA BEHÖVER EN ANDRA CHANS

Våga göra misstag. Våga fråga om hjälp. Alla är vi människor, som alla bär på känslor, drömmar och ambitioner. Och viktigaste av allt; vi gör ibland fel.Varför är vi så otroligt rädda att göra fel? Är det rädslan för att bli dömd av andra? Har du någonsin själv tänkt den tanken, om någon som ramlade av stolen, inte vågat chansa eller som inte vågade fråga om hjälp? "Oj, det måste vara en svag en, som inte klarade av det" eller "Men herregud, att han inte klarade av det utan att behöva min hjälp." Inte särskilt troligt, eller hur? Hur ska vi kunna leva om vi hela tiden försöker uppfylla idealbilden av den "perfekta människan" om vi tittar på andras "fel", och strävan efter att passa in. Alla gör vi fel längst vägen, pågrund av att vi är olika. Det en annan gör passar inte alltid dig. Men likt ett barn som lär sig cykla, måste man våga lita på sin balans, trots att man ibland ramar ett par gånger innan man tar sig framåt. Och alla förtjänar en andra chans att försöka igen.